début |
fin |
|
|
|
[sans numérotation] [Page de titre]
|
|
|
[page blanche]
|
|
|
[sans numérotation] A son Altesse. Epistre dedicatoire
|
|
|
[sans numérotation]
|
|
|
[sans numérotation]
|
|
|
[sans numérotation]
|
|
|
[sans numérotation]
|
|
|
[sans numérotation] Table
|
|
|
[sans numérotation]
|
|
|
[sans numérotation]
|
|
|
[sans numérotation]
|
|
|
[sans numérotation]
|
|
|
[sans numérotation]
|
|
|
[sans numérotation]
|
|
|
[sans numérotation] Ad clarissimum D. I. Mousin serenissimi Lotharingiae Ducis Consiliarium & Medicum ordinarium / In Lepidissimum D. Mousini tractatum de ebrietate. Nicol. Guiberti Doct. Medici Lothar. Tetrastichon
|
|
|
[sans numérotation] A Mons. Mousin Docteur en Medecine, et Conseiller Medecin de son Altesse de Lorraine, sur son traicté de l'yurongnerie. Quatrain / Sonnet au Sieur Mousin sur sa laborieuse recherche de la nature du vin
|
|
|
[sans numérotation] Au mesme
|
|
|
[sans numérotation] Ode à Mr Mousin sur son traicté de l'yuresse
|
|
|
[sans numérotation] Acrostiche sur le nom de Monsieur Mousin
|
|
|
[sans numérotation] Eloge audict Autheur
|
|
|
[sans numérotation] Ad clarissim. D. Io. Mousinum suae Celsitudinis Consil. & Med. Ordin. Authorem huius operis Bacchanaliorum / In eiusdem honorem, Apage contra Zoilum
|
|
|
[sans numérotation] Extraict du Priuilege du Roy
|
|
|
[sans numérotation]
|
|
|
[page blanche]
|
|
|
1 Discours de l'yuresse, et yurongnerie . Chapitre I. Des louables effects du vin
|
|
|
2
|
|
|
3
|
|
|
4
|
|
|
5
|
|
|
6 Que le vin tient le premier rang entre tous les aliments. Chapitre II
|
|
|
7
|
|
|
8
|
|
|
9
|
|
|
10 Que le vin est un aliment vrayement salutaire & medicamenteux. Chapitre III
|
|
|
11
|
|
|
12
|
|
|
13
|
|
|
14 Que le vin a plus d'efficace que toute autre sorte de medicaments. Chapitre IIII
|
|
|
15
|
|
|
16
|
|
|
17
|
|
|
18
|
|
|
19 En quelles maladies le vin peut seruir de remede. Chapitre V
|
|
|
20
|
|
|
21 Que le vin est un appast tresdangereux qui nous guide à l'yuresse. Chapitre VI
|
|
|
22
|
|
|
23
|
|
|
24 De l'origine, signification, & differences de ces mots yure, & yurongne, yuresse, & yurongnerie. Chapitre VII
|
|
|
25
|
|
|
26
|
|
|
27
|
|
|
28
|
|
|
29
|
|
|
30
|
|
|
31 De l'yuresse des bestes. Chapitre VIII
|
|
|
32
|
|
|
33
|
|
|
34
|
|
|
35
|
|
|
36
|
|
|
37
|
|
|
38
|
|
|
39 En combien de façons l'homme se peult enyurer. Chapitre IX
|
|
|
40
|
|
|
41
|
|
|
42
|
|
|
43
|
|
|
44
|
|
|
45
|
|
|
46
|
|
|
47 Diverses descriptions de l'yuresse. Chapitre X
|
|
|
48
|
|
|
49 Que l'yuresse ne peut estre sans l'offence des actions animales, bien que non de toutes. Chapitre XI
|
|
|
50
|
|
|
51
|
|
|
52
|
|
|
53 Que l'yuresse gist en la laesion des actions princieres. Chapitre XII
|
|
|
54
|
|
|
55
|
|
|
56
|
|
|
57
|
|
|
58 Que l'yuresse ne consiste pas en toute sorte de laesion des actions principales. Chapitre XIII
|
|
|
59
|
|
|
60 La vraye et parfaicte definition de l'yuresse. Chapitre XIIII
|
|
|
61
|
|
|
62
|
|
|
63
|
|
|
64 Resolutions de quelques obiections contre la definition d'yuresse. Chapitre XV
|
|
|
65
|
|
|
66
|
|
|
67
|
|
|
68
|
|
|
69
|
|
|
70 Comment se faict l'yuresse. Chapitre XVI
|
|
|
71
|
|
|
72
|
|
|
73
|
|
|
74
|
|
|
75 Quelles parties sont offencees par l'yuresse, & les effects qui en reussissent. Chapitre XVII
|
|
|
76
|
|
|
77
|
|
|
78
|
|
|
79
|
|
|
80
|
|
|
81 Raison de beaucoup d'effects de l'yuresse. Chapitre XVIII
|
|
|
82 I. Probleme
|
|
|
83
|
|
|
84 II. Probleme / III. Probleme
|
|
|
85
|
|
|
86 IIII. Probleme
|
|
|
87 V. Probleme / VI. Probleme
|
|
|
88 VII. Probleme
|
|
|
89
|
|
|
90 VIII. Probleme
|
|
|
91 IX. Probleme
|
|
|
92 X. Probleme
|
|
|
93
|
|
|
94
|
|
|
95 XI. Probleme
|
|
|
96
|
|
|
97 Problemes concernants la pratique. Chapitre XIX. I. Probleme
|
|
|
98 II. Probleme
|
|
|
99 III. Probleme
|
|
|
100
|
|
|
101 IIII. Probleme
|
|
|
102
|
|
|
103
|
|
|
104 V. Probleme
|
|
|
105 VI. Probleme / VII. Probleme
|
|
|
106
|
|
|
107
|
|
|
108
|
|
|
109 Si le vin excite la luxure. Chapitre XX
|
|
|
110
|
|
|
111
|
|
|
112
|
|
|
113
|
|
|
114
|
|
|
115
|
|
|
116
|
|
|
117
|
|
|
118
|
|
|
119 Que la verité est tousiours au vin, & comment cela se doibt entendre. Chapitre XXI
|
|
|
120
|
|
|
121
|
|
|
122
|
|
|
123
|
|
|
124
|
|
|
125
|
|
|
126
|
|
|
127
|
|
|
128
|
|
|
129
|
|
|
130
|
|
|
131
|
|
|
132 Que le vice d'yurongnerie est fort ancien. Chapitre XXII
|
|
|
133
|
|
|
134
|
|
|
135
|
|
|
136
|
|
|
137
|
|
|
138
|
|
|
139 Que l'yurongnerie a esté familiere à toutes nations. Chapitre XXIII
|
|
|
140
|
|
|
141
|
|
|
142
|
|
|
143
|
|
|
144
|
|
|
145
|
|
|
146
|
|
|
147 Que les breuuages des diverses nations tesmoignent leur yurongnerie. Chapitre XXIIII
|
|
|
148
|
|
|
149
|
|
|
150
|
|
|
151
|
|
|
152
|
|
|
153
|
|
|
154
|
|
|
155
|
|
|
156
|
|
|
157 Diuerses nations subiectes à l'yurongnerie, & premierement les Hebrieulx & Aegyptiens. Chapitre XXV
|
|
|
158
|
|
|
159
|
|
|
160
|
|
|
161
|
|
|
162 Que les Grecs se sont addonnés excessiuement à l'yurongnerie. Chapitre XXVI
|
|
|
163
|
|
|
164
|
|
|
165
|
|
|
166 Ques les anciens Romains & leurs voisins se sont laissez aller laschement au mesme vice. Chapitre XXVII
|
|
|
167
|
|
|
168
|
|
|
169
|
|
|
170
|
|
|
171
|
|
|
172 Aultres nations moins celebres entre les anciennes abandonnees au mesme vice d'yurongnerie. Chapitre XXVIII
|
|
|
173
|
|
|
174
|
|
|
175
|
|
|
176
|
|
|
177 Pourquoy les septentrionaulx sont plus subiects à l'yurongnerie que les aultres nations. Chapitre XXIX
|
|
|
178
|
|
|
179
|
|
|
180
|
|
|
181
|
|
|
182
|
|
|
183
|
|
|
184
|
|
|
185
|
|
|
186
|
|
|
187
|
|
|
188
|
|
|
189
|
|
|
190
|
|
|
191 Scauoir si l'on boit plus en esté qu'en hyuer. Chapitre XXX
|
|
|
192
|
|
|
193
|
|
|
194
|
|
|
195
|
|
|
196
|
|
|
197
|
|
|
198
|
|
|
199
|
|
|
200 De quelques prodigieux beuueurs. Chapitre XXXI
|
|
|
201
|
|
|
202
|
|
|
203
|
|
|
204
|
|
|
205
|
|
|
206
|
|
|
207
|
|
|
208
|
|
|
209 E les femmes n'ont esté quexemptes du vice d'yurongnerie. Chapitre XXXII
|
|
|
210
|
|
|
211
|
|
|
212
|
|
|
213
|
|
|
214
|
|
|
215
|
|
|
216
|
|
|
217
|
|
|
218
|
|
|
219
|
|
|
220
|
|
|
221 Assemblee conuiuiale des anciens yurongnes. Chapitre XXXIII
|
|
|
222
|
|
|
223 Quelle posture ou situation les anciens tenoient à table. Chapitre XXXIIII
|
|
|
224
|
|
|
225
|
|
|
226
|
|
|
227 Quelle façon particuliere auoit chasque nation à table. Chapitre XXXV
|
|
|
228
|
|
|
229
|
|
|
230 Que les anciens se plaisoient à la varieté des vins. Chapitre XXXVI
|
|
|
231
|
|
|
232 Quel ordre tenoyent les anciens en leurs brints. Chapitre XXXVII
|
|
|
233
|
|
|
234
|
|
|
235 Si les anciens s'addonnoyent plus particulierement à boire en une saison qu'en une autre. Chapitre XXXVIII
|
|
|
236
|
|
|
237 Des couronnes et chapeaux de fleurs, que les anciens auoyent en usage en leurs festins. Chapitre XXXIX
|
|
|
238
|
|
|
239
|
|
|
240
|
|
|
241
|
|
|
242 Des onguents desquelz usoient les anciens aux banquets. Chapitre XL
|
|
|
243
|
|
|
244 Comme les anciens couronnez ou parfumez redoubloyent la charge auec les plus grands verres qu'ilz eussent. Chapitre XLI
|
|
|
245
|
|
|
246
|
|
|
247
|
|
|
248 Nouuelles inuentions de boire des anciens. Chapitre XLI
|
|
|
249
|
|
|
250 La suitte du banquet. Chapitre XLIII
|
|
|
251
|
|
|
252
|
|
|
253
|
|
|
254 Ce qui se fasoit apres auoir desseruy les viandes. Chapitre XLIIII
|
|
|
255 La catastrophe de l'yuresse. Chapitre XLV
|
|
|
256
|
|
|
257
|
|
|
258
|
|
|
259 Comment les anciens trempoient leurs vins. Chapitre XLVI
|
|
|
260
|
|
|
261
|
|
|
262
|
|
|
263
|
|
|
264
|
|
|
265
|
|
|
266
|
|
|
267
|
|
|
268
|
|
|
269
|
|
|
270 Des prix proposez aux bons beuueurs. Chapitre XLVII
|
|
|
271
|
|
|
272
|
|
|
273
|
|
|
274
|
|
|
275 Des vaisseaux à boire des anciens. Chapitre XLVIII
|
|
|
276
|
|
|
277
|
|
|
278
|
|
|
279
|
|
|
280
|
|
|
281
|
|
|
282
|
|
|
283
|
|
|
284
|
|
|
285
|
|
|
286 S'il est sain de s'enyurer quelquefois. Chapitre XLIX
|
|
|
287
|
|
|
288
|
|
|
289
|
|
|
290
|
|
|
291
|
|
|
292
|
|
|
293
|
|
|
294
|
|
|
295
|
|
|
296
|
|
|
297
|
|
|
298
|
|
|
299
|
|
|
300
|
|
|
301
|
|
|
302
|
|
|
303
|
|
|
304
|
|
|
305
|
|
|
306
|
|
|
307
|
|
|
308
|
|
|
309 Comment il se fault preseruer de l'yuresse. Chapitre L
|
|
|
310
|
|
|
311
|
|
|
312
|
|
|
313
|
|
|
314
|
|
|
315
|
|
|
316 Des remedes preseruatifs contre le vin & l'yuresse. Et premierement d'aucuns vains ou dengereux qui nous sont enseignez des anciens. Chapitre LI
|
|
|
317
|
|
|
318
|
|
|
319
|
|
|
320 De l'amethiste et du poulmon de mouton rosty. Chapitre LII
|
|
|
321
|
|
|
322
|
|
|
323 Des becs d'arondelles auec myrrhe. Chapitre LIII
|
|
|
324
|
|
|
325 Des amandes ameres, absynthe, & noyaux de pesches. Chapitre LIIII
|
|
|
326
|
|
|
327 Du saffran. Chapitre LV
|
|
|
328
|
|
|
329 Di vin de meurthe et de lyerre, de l'huile, de la cigüe, & pierre ponce. Chapitre LVI
|
|
|
330
|
|
|
331
|
|
|
332
|
|
|
333
|
|
|
334 Des choux et refforts. Chapitre LVII
|
|
|
335
|
|
|
336
|
|
|
337
|
|
|
338
|
|
|
339 Diete preseruatiue de l'yuresse. Chapitre LVIII
|
|
|
340
|
|
|
341
|
|
|
342
|
|
|
343
|
|
|
344
|
|
|
345
|
|
|
346
|
|
|
347
|
|
|
348
|
|
|
349
|
|
|
350 Des vins plus ou moins enyurants, & premierement des artificiels. Chapitre LIX
|
|
|
351
|
|
|
352
|
|
|
353 Des vins mixtionnez de plastre, ou resine, ou poiz, ou chaux. Chapitre LX
|
|
|
354
|
|
|
355
|
|
|
356 D'aultres vins mixtionnez par diuers artifices. Chapitre LXI
|
|
|
357
|
|
|
358 Des vins naturels plus ou moins malfaisants. Chapitre LXII
|
|
|
359
|
|
|
360
|
|
|
361
|
|
|
362 Si le moust, ou vin nouueau enyure plus que le vieil. Chapitre LXIII
|
|
|
363
|
|
|
364
|
|
|
365
|
|
|
366 Scauoir si le vin doulx est plus enyurant que l'aultre. Chapitre LXIIII
|
|
|
367
|
|
|
368 Si le vin blanc enyure plus que le rouge. Chapitre LXV
|
|
|
369 Par quel moyen l'on peut rendre le vin moins enyurant. Chapitre LXVI
|
|
|
370
|
|
|
371
|
|
|
372
|
|
|
373
|
|
|
374
|
|
|
375
|
|
|
376
|
|
|
377
|
|
|
378 Guerison de l'yuresse. Chapitre LXVII
|
|
|
379
|
|
|
380
|
|
|
381
|
|
|
382
|
|
|
383
|
|
|
384
|
|
|
385
|
|
|
386
|
|
|
387
|
|
|
388
|
|
|
389
|
|
|
390
|